Bonjour

Als mensen mij vragen wat de beste manier is om zakelijk Frans te leren, dan bedoelen ze vooral welke methode. Ik antwoord ze dan altijd dat er oneindig veel methodes en handboeken bestaan om Frans te leren…. De ene is al beter en effectiever dan de andere. Elke auteur of school heeft wel zijn theorie waarom juist zijn of haar methode de beste is. Het zou ons echter te ver brengen om daar in detail op in te gaan. Dat is een studie apart.

Je kan vandaag de dag ook Frans leren via allerlei apps en websites, you-tubefilmpjes en podcasts. De mogelijkheden zijn oneindig.
(Meer daarover vind je trouwens in mijn gratis e-boek 5 sleutels om je Frans een boost te geven.

Frans leren via internet heeft alleen maar vele voordelen. Je kan thuis in je luie zetel, op kantoor achter je pc, op vakantie in een strandstoel of in de auto naar je werk Frans leren of je niveau verbeteren.

Er zijn echter wel 5 noodzakelijke bouwstenen waar je niet buiten kan om een taal te leren of te verbeteren. Ze zijn elk afzonderlijk en in wisselwerking met elkaar belangrijk als je je doel wil bereiken en vooruitgang wil maken in het Frans.

1. Fundamenten

De fundamenten bestaan uit 2 delen.

Om te beginnen: als je je niveau Frans wil verbeteren is het belangrijk je startniveau te kennen. Daarbij aansluitend is het ook van belang een doelstelling vast te leggen samen met een haalbare termijn. De doelstelling en de termijn moeten concreet, bereikbaar en realistisch zijn.

Ik kan dat het best uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel Anne is ondernemer en heeft een basisniveau Frans A2 (kan begrijpen en communiceren over eenvoudige en alledaagse kwesties). Dan is een haalbaar en realistisch doel voor Anne: het kunnen begrijpen en communiceren in het Frans met klanten, werknemers of relaties in een eenvoudige taal en in veel voorkomende situaties op het werk. Dit bereiken kan in een traject van ongeveer 30 à 36u. Een volledig niveau (B1) hoger gaan in 36 u is geen realistisch noch haalbaar doel. (Over de verschillende officiële taalniveau’s heb ik het in een latere taaltip eens).

Een 2de fundament om goed een taal te leren is eventuele struikelblokken opsporen en aanpakken. Zo zijn er heel wat volwassenen (je zou ervan versteld staan hoeveel dat er zijn) die kampen met faalangst, perfectionisme, uitstelgedrag en gebrek aan durf, als het gaat over Frans leren. Deze “saboteurs” zijn waarschijnlijk ontstaan tijdens hun schooltijd. Ze hadden slechte ervaringen met leerkrachten of examens of wat dan ook… hoe jammer toch!

Eens ze op het werk dat Frans moeten bovenhalen, komen die “saboteurs” ook weer mee op deur kloppen. Dat is dan meer bepaald in de vorm van stemmetjes die influisteren ‘Ik kan geen Frans’, ‘Ik mag geen fouten maken’, ‘Ze gaan me uitlachen als ik een fout maak’, ‘Frans is veel te moeilijk, ik begin er niet aan’, ‘Ik had nooit een talenknobbel, dus het heeft geen nut’.

Tijdens een opleiding je bewust worden van die saboterende gedachten helpt je enorm vooruit. Je hebt wel een coach nodig om je erop attent te maken. Zelf zie je dat niet altijd. Met kleine stapjes deze struikelblokken overwinnen is een voorwaarde voor een geslaagde opleiding. Wedden dat de gedachten zelfs niet kloppen?

2. Woordenschatuitbreiding

Dit is de logische volgende stap. Je dient je kennis uit te breiden met woordenschat en kernzinnen over verschillende topics. Deze moeten direct bruikbaar zijn en toegespitst op jouw werksituatie.

3. Praktijkoefening

 
De Franse taal leren kan enkel door Frans te durven spreken. Het is essentieel om de nieuwe woordenschat in te oefenen in levensechte, concrete situaties zoals jij die tegenkomt: simulaties, rollenspelen, taalspellen, enz. Het is tevens elementair dat deze 100% toepasbaar zijn op jouw werksituaties. In een veilige en comfortabele omgeving inoefenen samen met mensen die je niet veroordelen geeft je een pak meer zelfvertrouwen als je daarna ‘in het echt’ moet spreken.

4. Grammaticale topics

Tijdens een les zakelijk Frans is ook grammatica doorslaggevend om een sprong vooruit te maken. En niet zomaar grammatica om de grammatica, geen losse theorielesjes, maar op basis van vaak terugkerende problemen en fouten. In dit geval is het het meest doeltreffend om grammatica en werkwoorden onmiddellijk toe te passen en in te oefenen in waarheidsgetrouwe, werkgerelateerde situaties. Zo ga je het beste deze leerstof onthouden.

5. Directe persoonlijke feedback

 De laatste bouwsteen is zeker niet de minst belangrijke. Ik zou zelfs zeggen de allerbelangrijkste. 
 
Om resultaat te boeken bij een opleiding Frans is het belangrijk kort op de bal te spelen en te trainen tot je de nieuwe leerstof geautomatiseerd hebt en/of minder fouten maakt. Je leert immers het meest van je fouten. Daarvoor heb je dus iemand nodig die je je fouten aanwijst en corrigeert.  Je moet ook tussentijds blijven evalueren of je je doelstellingen haalt. Ook op het einde van je cursus zakelijk Frans is het noodzakelijk een persoonlijke eindevaluatie te krijgen met advies voor verdere vervolmaking.
 

Kortom, wat hebben we nu geleerd?

  • Je kan op heel wat manieren Frans leren, zowel offline als online.
  • Er zijn 5 bouwstenen nodig om een taal te leren of te verbeteren.
  • Zoek je een opleiding Frans, zorg dan zeker dat deze 5 bouwstenen in de opleiding verwerkt zijn. Dat geeft je het meeste kans op een behoorlijk resultaat.

 
 
À bientôt,

Christine
 

e-book-taalcoachfrans

GRATIS E-BOEK

Heeft je kennis Frans dringend een boost nodig?


Download hier mijn gratis e-boek:
"5 sleutels om je Frans een boost te geven".

PRIVACYBELEID

Je inschrijving is gelukt. Je ontvangt een bevestingsmail.

e-book-taalcoachfrans

GRATIS E-BOEK

Wil jij ook schitteren in het Frans?
Download hier mijn gratis e-boek:
"5 sleutels om je Frans een boost te geven".

PRIVACYBELEID

Je inschrijving is gelukt. Je ontvangt een bevestingsmail.

e-book-taalcoachfrans

Heeft je kennis Frans dringend een boost nodig?

     

Download hier mijn gratis e-boek:"5 sleutels om je Frans een boost te geven".

 

PRIVACYBELEID

Je inschrijving is gelukt. Je ontvangt een bevestingsmail.

Shares