10 podcasts om beter Frans te leren

Podcasts zijn hip.

Podcasts zijn actueel.

Podcasts zijn verslavend.

Podcasts haken in op de tijdsbesteding van de huidige drukbezette mens.

Qu’est-ce que c’est?

Voor wie het nog niet wist:
Een podcast is een manier om te luisteren naar inhoud, die de laatste jaren zeer populair is geworden op het internet. Je kan direct naar audio- of videoprogramma’s luisteren of deze downloaden om later te beluisteren.
Lees: je kan hierdoor 2 zaken tegelijk doen: luisteren en strijken, luisteren en autorijden, luisteren en eten, luisteren en de afwas doen enz., enz., enz.
Hoewel ons brein eigenlijk niet gemaakt is om 2 zaken tegelijk te doen.
Liever dus “une chose à la fois ».

Podcasts zijn zeer nuttig om vooruitgang te boeken in het Frans.
Ze geven je de mogelijkheid om inhoud te selecteren, op te slaan, te beluisteren en opnieuw af te spelen.

Voordelen?

Luisteren naar Franse podcasts heeft veel voordelen:

– het laat je wennen aan het horen van Frans, en zelfs als je in het begin niet veel verstaat, raak je gewend aan de “specificiteiten” van de taal;

– Geleidelijk aan, terwijl je luistert, merk je woorden op die anders worden uitgesproken dan je dacht en leer je nieuwe woorden;

– Luisteren is ook een effectieve uitbreiding van je grammaticale leerproces;

– Afhankelijk van de programma’s waarnaar je luistert, leer je woorden en uitdrukkingen ivm een bepaald gebied: woordenschat van het dagelijks leven, het bedrijfsleven, de marketing, de wetenschap, de geschiedenis. Er zijn podcasts voor alle smaken, zoek gewoon degene die je interesseren;

– Luisteren helpt om je te laten wennen aan verschillende manieren om de taal te spreken. Het is belangrijk om niet alleen te wennen aan de manier waarop je lesgever spreekt; je moet iedereen die Frans spreekt geleidelijk aan begrijpen;

– Eens je ermee begint, krijg je het niet meer afgeleerd .

In deze nieuwe taaltip geef ik je een selectie van 10 podcasts in het Frans om naar te luisteren op basis van je niveau en interesses.

Ontdek hier de beste podcasts om Frans te leren, of je nu net begint te leren of eerder de subtiliteiten van de taal van Molière wilt beheersen...

Je bent net in contact gekomen met het Frans op het werk en je taalniveau laat nog te wensen over?
Geen paniek, veel podcasts zullen je helpen om door de bomen het bos te zien te zien… of liever gezegd te horen.
Om het Frans beter te begrijpen en jezelf beter uit de drukken!

Er zijn talloze podcasts op het internet om je te helpen Frans te leren.
Om je te behoeden voor urenlang zoeken naar de site die je verslaafd zal maken, is hier een lijst van zeer verschillende podcasts.
Je vindt zeker degene die je nodig hebt om effectief vooruitgang te boeken zonder je hoofd te breken over die Franse taal.

1. Beginner Frans (A1-A2)

Deze is bekend in de FLE-wereld. (Français Langue Etrangère-Frans vreemde taal). Het is een zeer complete site om Frans te leren en in het bijzonder om dialogen in het Frans te beluisteren met transcripties, oefeningen en antwoorden op vragen. Het biedt dialogen van beginners tot gevorderden die een breed scala aan alledaagse situaties bestrijken.

Het enige nadeel is dat deze site echt gemaakt is voor degenen die Frans leren: de spraaksnelheid van de dialogen is niet echt natuurlijk, zelfs niet voor gevorderden. Raak niet te veel gewoon aan deze langzame spreekstijl, maar hou er rekening mee dat het is gemaakt om je te helpen begrijpen.
Luister dus zeker ook naar andere podcasts die ik hier voorstel.

Radio France Internationale is een Franse radiozender met internationale uitzendingen. Ze wil het Frans in de wereld promoten.

RFI biedt een scala aan uitstekende programma’s voor mensen die Frans leren. De podcast in kwestie is “Het eenvoudige Franse nieuws”: je ontdekt het Franse en internationale nieuws en begrijpt wat er in Frankrijk gebeurt dankzij deze podcast-uitzending die elke avond om 20.00 uur wordt uitgezonden met bijhorende schriftelijke weergave.

Pas op, het nieuws wordt niet in een traag tempo gepresenteerd, de woorden zijn niet simplistisch en het kan een beetje moeilijk te begrijpen zijn voor complete beginners. Luister zo nodig meerdere malen opnieuw.

Pierre is een Fransman afkomstig van Bordeaux en leraar FLE in Madrid. Hij besloot zich te wijden aan het aanleren van Frans via het internet.
Op zijn website vind je een reeks videopodcasts van 10 tot 15 minuten in de vorm van een gesprek met zijn vrouw Noémi, persoonlijke verhalen in de eerste persoon maar ook grammaticale lessen, verbeterde dictees.
Ze behandelen verschillende onderwerpen (kunstmatige intelligentie, het WK, futur of conditionnel? ) via de woordenschat om het uit te leggen.
Je vindt ook oefeningen aan het einde van de podcasts.

2. Intermediair niveau Frans (B1-B2)

Isabelle, een Frans-Zwitserse vrouw die tussen Zürich en Zuid-Frankrijk woont, vertelt elke twee weken haar avonturen, vertelt grappige anekdotes of geeft haar goede tips. Haar podcasts, die ongeveer tien minuten duren, worden aangevuld met een transcript en expliciete woordenschat. Luisteraars worden uitgenodigd om deel te nemen.

Elke dinsdag, woensdag en donderdag vertelt Laëtitia, een Parijse vrouw die werkt in de uitgeverijsector, een anekdote over haar dagelijks leven samen met haar man Pietro en haar drie dochters Micaela, Felicia en Lisa (bij de dokter, schoolbenodigdheden, op de markt, in Montélimar…). In september werd One thing in a French day geselecteerd voor de People’s choice Podcast Awards, in de categorie “Education”. Voor een gemiddeld of zelfs gevorderd niveau. Je krijgt het transcript van het begin van de podcast aan het einde van de aflevering en de volledige tekst door middel van een abonnement op de nieuwsbrief.

Johan wil zijn luisteraars met plezier Frans leren spreken adhv regelmatige kronieken over typisch Franse uitdrukkingen (“Se serrer les coudes”, “voir la tête dans les nuages”) of over thema’s rond persoonlijke ontwikkeling (se mettre en question, ne sacrifiez pas votre bonheur). Voor een gemiddeld niveau, hij spreekt redelijk langzaam en duidelijk.

3. Gevorderd niveau Frans (C1-C2)

Wanneer je een gevorderd niveau in het Frans bereikt, wil je weg van de “bakker” en het “postkantoor” (geef toe!), wil je weten hoe de Fransen echt leven, wat hen dwarszit, waar ze over praten.

Slate is een online medium dat een veelheid aan onderwerpen behandelt en ook podcasts aanbiedt (er zijn er genoeg).

Zoals de rubriek “In the mood for work” bijvoorbeeld, erg leuk, omdat het gaat over onderwerpen die verband houden met de wereld van het werk.

De site le Gratin, biedt wat het noemt oa “gesprekken over succes” of allerhande businessgerelateerde thema’s. Pauline Laigneau interviewt succesvolle ondernemers over een breed scala van onderwerpen (voeding, design, luchtvaart…). Er zijn ook vragen van luisteraars, marketingtips, sociale mediainspiratie enz. Podcasts duren ongeveer 1 tot 1u20, maar maak je geen zorgen, je verveelt je niet.

De site is zeer eenvoudig te bezoeken, geen risico om te verdwalen.
Een aanrader.
Podcasts zijn beschikbaar op iTunes, Soundcloud en Stitcher.

France Inter is een beroemd Frans radiostation en de komieken die er werken zijn vaak bekend.

Als je ergens tussen niveau C1 en C2 in het Frans zit, verheug je dan maar, dan kan je de subtiliteiten van de Franse humor gaan begrijpen.

Onze suggesties om te lachen in het Frans: de show le Moment Meurice (een klein juweeltje), de post van Charline Vanhoenacker, of de post van Sophia Aram.

Het spreekt voor zich dat je, om het te begrijpen, vaak wat noties van de Franse politiek moet hebben, maar het is niet zo ingewikkeld

Tot slot een podcast uit ons eigen Belgenland.
Hier ook allerlei thema’s uit de ondernemingswereld en de economie in een podcast van een uur of meer.
Heel diverse interessante onderwerpen voor wie graag dieper op de dingen wil doorgaan.

Hiermee komen we aan het einde van de podcastsuggesties Frans voor vandaag.
Je kan er een gewoonte van maken om bvb op een vaste dag in de week een podcast te beluisteren, op een vast moment of je abonneren op een podcast naar keuze.
Akkoord?
Doen!

Laat me eens weten welke podcast jouw voorkeur geniet.
En als je nog leuke podcasttips hebt, dan mag je me die zeker ook doorsturen via antwoord op deze mail.

Bonne fin de journée
Christine.

 

PS.1 Stuur deze tips ook door naar je medewerkers of collega’s die hier interesse kunnen in hebben. Ze zullen je er zeker dankbaar voor zijn.

PS. 2 Heb je na het beluisteren van een podcast nog meer nood aan taalcoaching om je niveau zakelijk Frans te verbeteren, of dat van je medewerkers? Stuur me dan een mailtje op christine@taalcoachfrans.be of bel me op 0473/51 88 92.
Ik help je heel graag verder.

Vind je deze taaltip leuk en wil je zeker niks missen?

Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief!