Christine kiest een boek

Mijn top 10 van Franstalige boeken

Al lezend leer je gegarandeerd nieuwe woordenschat en grammaticale structuren bij.

Je onderhoudt de feeling voor de Franse taal en de typische manier van spreken/schrijven.

Als je graag leest en geregeld Franstalige contacten hebt, lees dan vooral in het Frans!

Het helpt je enorm vooruit.

Lezen… het is zowat mijn tweede natuur geworden sinds ik kan lezen.

Mij vind je overal met een boek.

Zonder lezen ben ik maar half, kan ik niet gelukkig zijn, me niet ontwikkelen, niet groeien als mens en als professional.

Lezen voedt mijn geest, verrijkt me en ontspant me.

Liever geen boeken?

Begin dan met Franstalige kranten, tijdschriften of nieuwssites.

Lees je liever non fictieboeken, uit het Engels (of andere taal) vertaald?

Managementboeken? Geschiedenisboeken? Biografieën? Persoonlijke ontwikkeling?

Kies dan voor de Franse vertaling i.p.v. de Nederlandse!

Twee vliegen in één klap!

Gaat je voorkeur uit naar een roman?

Dan vind je hier mijn top 10 van Franstalige boeken.

A) Authentieke Franse romans

A) I. Vanaf een basisniveau (A1-A2) (maar zeker ook voor alle hogere niveaus)

 1. Le Petit Prince – Antoine de Saint-Exupéry
  Dit kleine pareltje van de Franse literatuur moet je gelezen hebben.
  Een poëtisch en filosofisch werk in de vorm van een sprookje.
  Een ontmoeting van de kleine prins, die versteld staat van hoe de grote mensenwereld in elkaar zit. In eenvoudige taal geeft de schrijver zo een symbolische voorstelling van het leven.
 2. Le petit Nicolas – Sempé-Goscinny
  Hou je van humor, dan moet je deze Franstalige boekjes echt lezen, een serie korte verhaaltjes met veel humor en tederheid. De avonturen van de kleine Nicolas nemen je mee in de intieme gedachtegang van een kleine stadsjongen (vriendschappen, school, verliefdheid, ruzie,..). Door het gebruik van een kinderlijke taal (maar zeker niet kinderachtig) analyseert de schrijver op humoristische wijze de complexe volwassenenwereld.
  Een aanrader !
 3. Commissaire Maigret – Georges Simenon
  Jaren oud, maar nog steeds actueel. Jules Maigret is de hoofdpersoon in 75 romans en 28 korte verhalen Waar Maigret vooral op zoekt is voortschrijdend psychologisch inzicht in de persoon van het slachtoffer en de mensen uit diens kring.Regelmatig verlaat hij Parijs en onderzoekt hij moordzaken in plaatsen die strikt genomen buiten zijn werkgebied vallen.

  A) II. Vanaf een gemiddeld niveau (B1)
 4. Monsieur Ibrahim et les fleurs du coran – Eric-Emmanuel Schmitt
  Monsieur Ibrahim et les Fleurs du Coran is de terugblik op de jeugd van Moïse, die 2 keer verlaten is. Moise vindt in de persoon van een kruidenier een wijze man die hem initieert in de weg van het leven. Prachtig verhaal!
 5. Oscar et la dame rose – Eric-Emmanuel Schmitt
  Oscar is 10 jaar oud en woont in een ziekenhuis. Niemand durft het hem zeggen, maar hij weet dat hij gaat sterven. De roze dame bezoekt hem. Ze gelooft in de hemel en stelt hem voor een brief te schrijven aan God om zich minder eenzaam te voelen.

  Eric-Emmanuel Schmidt heeft een heel oeuvre bijeen geschreven. Allemaal interessante boeken.
  Bovenstaande twee korte boekjes zijn intussen klassiekers geworden. Ze hebben een filosofische insteek (daar houd ik wel van) maar zijn heel toegankelijke mooie verhalen, prachtig poëtisch verteld.
 6. La petite fille de monsieur Linh – Philippe Claudel
  Na een lange bootreis komen meneer Linh en zijn dochtertje aan in een koude en grijze stad, samen met honderden vluchtelingen. Niemand kent elkaar, maar toch wordt hij vriend met Mr Bark, een zwaarlijvige, eenzame man. Meneer Linh is een eenvoudig man, gebroken door oorlog en rouw. Hij leeft alleen voor zijn dochtertje. Het boek eert op heldere en sierlijke wijze de universele thema’s van vriendschap en mededogen. Ook weer een pareltje, en zeer actueel.

  A) III. Voor gevorderden (B2 +)
 7. Stupeur et tremblements – Amélie Nothomb
  In het begin van de jaren ’90 wordt de schrijfster aangeworven door Yumimoto, een machtig Japans bedrijf. Tegen wil en dank wordt ze geconfronteerd met de immense starheid van de bedrijfsdirectie. Ze ontdekt de onbegrijpelijke gedragscodes die het Japanse sociale leven beheersen. Heel mooi geschreven.
 8. Les gratitudes – Delphine de Vigan
  Een roman over de kracht van dankbaarheid door een top schrijfster.
  Michka verliest geleidelijk aan haar spraak. Vooral twee personen bezoeken haar : Marie, een jonge vrouw, waar ze heel close mee is; en Jérôme, de orthophonist. Na een tijdje ontmoeten Marie en Jérôme elkaar ook. Een warm verhaal.
 9. Les yeux jaunes des crocodiles – Katherine Pancol
  Deze roman speelt zich af in Parijs. En toch zijn er krokodillen.
  Het thema draait rond mannen en vrouwen: hoe we zijn, hoe we zouden willen zijn, hoe we niet zullen zijn en hoe we misschien kunnen worden. Het verhaal van een leugen, maar ook een verhaal over liefde, vriendschap, verraad, geld en dromen. Een verhaal met een lach en een traan. Een meeslepend verhaal. (maakt deel uit van een trilogie – ook verfilmd)
 10. Virginie Grimaldi – Le premier jour du reste de ma vie
  Virginie Grimaldi is zowat de meest gelezen schrijver op dit moment in Frankrijk. Haar romans zijn pareltjes van mooie taal, subtiele Franse humor, en warme menselijke inzichten.
  ‘Le premier jour du reste de ma vie’ vind ik haar beste boek tot nu toe : drie vrouwen in mid-life leren elkaar kennen op een cruise voor alleenstaanden en besluiten hun leven vanaf dan heel anders aan te pakken. Geweldig mooi!
  Al haar andere boeken zijn eveneens een aanrader. À lire!

B) Aangepaste literatuur voor vreemde talenlezers.

Op deze site vind je een serie Franstalige boekjes uit de Franse literatuur, bewerkt naar de verschillende niveaus van vreemde talenlezers. Aangevuld met verklarende woordenschat en didactische opdrachten voor grammatica en tekstbegrip.

Alvast veel leesplezier! En laat me zeker je ervaringen weten.

Heb jij nog meer interessante leestips? Ik ben benieuwd.